5 Steg til å sovne raskere

1. Ha en stabil søvnrytme 🔁

Stå opp samme tidspunkt hver dag og prøv å legge deg samme tidspunkt. Hjernen kan bli forvirret om du varierer når du står opp og legger deg hver dag. Med å holde et stabilt mønster for når du legger deg og står opp vil hjernen vite når den bør slippe ut søvnhormonet melatonin og få deg til å sovne naturlig. 

Hjernen sin interne klokke styrer energinivåene dine. Om den er forvirret vil den ikke vite når den skal gjøre deg søvnig og når den skal holde deg våken. Den beste måten å fikse dette er å ha et stabilt søvnmønster. Med å stå opp ca samme tidspunkt hver dag vil du hjelpe den interne klokken din i å gjøre deg trøtt og gi deg energi på de rette tidspunktene. 

2. Bruk blålys-blokkerende briller 👓

Dagslys fra solen inneholder blå lysbølger som har kortere bølgelengder og mer energi enn andre farger. Denne høyenergiske strålingen signaliserer til kroppen at det er dag og du vil derfor føle deg våken. Problemet er at i den moderne verden er det ikke bare solen som slipper ut denne strålingen.

Hver eneste skjerm du ser på i løpet av en dag slipper ut blått lys i unaturlig store mengder. Dette anstrenger øynene og hjernen som kan lede til blant annet tretthet og hodepine. Konsekvensene av denne blålys strålingen er enda større på kveldstid. Blålys forstyrrer nemlig den naturlige produksjonen av søvnhormonet melatonin i hjernen din.

Heldigvis har forskning vist at briller som blokkerer blått lys, slike som Vivvoe, bidrar til å hjelpe mot disse negative effektene. Ved å bruke blålys-blokkerende briller når du ser på digitale skjermer kan du drastisk forbedre søvnen og energinivåene dine. 

3. Unngå koffein sent på dagen ☕

De fleste setter pris på en kopp kaffe eller to (det gjør i hvertfall vi). Koffeinen fra en kopp kaffe kan holde deg våken inntil 6 timer etter du først konsumerte det. Om du pleier å legge deg f.eks klokken 10 hver kveld, er det anbefalt å ta siste kopp kaffe før klokken 16.

Husk også at en kopp te før leggetid kan inneholde koffein, så en anbefaling vil være å drikke organisk te som ikke inneholder dette, slik at du enklere faller i søvn og opprettholder en god søvnkvalitet.   

4. Optimaliser soverommet ditt for søvn 💤

Soverommet ditt og spesielt sengen din bør være en plass hvor du kan føle deg komfortabel og slappe av. For at kroppen enkelt skal slappe av og etablere søvn må kroppstemperaturen falle med 1-2 grader. Å gjøre rommet kjøligere vil bidra til dette, og det anbefales en romtemperatur på 18 grader for mest effektiv søvn.

Prøv også å dekke til åpninger som kan slippe inn lys på rommet og gjør det så mørkt som mulig.  Det er også viktig å ikke bruke mye tid i sengen din hvor hodet er veldig aktivt eller stresset, slik at hjernen gjenkjenner soverommet som en plass å slappe av.

5. Skap en 30-minutters kveldsrutine 💆

Melatoninproduksjonen i hjernen din begynner omtrent 2 timer før du skal sove. Vi forstår at det er vanskelig og holde seg unna digitale skjermer og stimuli i hele den perioden. Derfor anbefaler vi å lage en kveldsrutine hvor du, i 30 minutter før du skal sove, justerer ned lys og holder blålys-stråling så lavt som du klarer.

Vi i Vivvoe og forskere fra hele verden anbefaler også å bruke blålys-blokkerende briller på kveldstid for å ikke forstyrre melatoninproduksjonen. Om du gjør denne rutinen regelmessig vil du “trene” hjernen din til å gjøre deg klar til å sove. 

Oppsummering: 

  1. Ha en stabil søvnrytme.
  2. Bruk blålys-blokkerende briller.
  3. Unngå koffein sent på dagen.
  4. Optimaliser soverommet ditt for søvn.
  5. Skap en 30-minutters kveldsrutine.

Om du ønsker å kjøpe et par blålysbriller kan du se gjennom alle modeller HER.